Przepisy Sylwester

Meksykański wieczór sylwestrowy

Meksykański wieczór sylwestrowy
Informacja prasowa 19 grudnia 2016 #sylwester, #sylwester2016 Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Kochamy ją za dużą ilość warzyw oraz lekko pikantne potrawy.

Informacja prasowa
19 grudnia 2016

#sylwester, #sylwester2016

Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Kochamy ją za dużą ilość warzyw oraz lekko pikantne potrawy. Nic nas nie rozgrzeje w zimowy wieczór tak, jak tortilla przyrządzona według meksykańskiego przepisu. Królują tutaj intensywne smaki, ale miłośnicy delikatniejszej kuchni również znajdą coś dla siebie. Oto kilka przepisów, które przeniosą nas do pięknego kraju słynącego z tacos i margarity.

Kuchnię meksykańską charakteryzują trzy główne składniki: kukurydza, fasola i papryka chili. Wiele tradycyjnych dań czy sosów przygotowywanych jest także ze śmietaną, której celem jest łagodzenie pikantnego smaku potraw. Kuchnia meksykańska nie należy do skomplikowanych – nawet początkujący kucharz da sobie radę z przygotowaniem sztandarowych potraw, które doskonale sprawdzą się jako dania sylwestrowe. Marka Kühne podpowiada, jak przyrządzić ognisty, meksykański wieczór.

Quesadillas
Jest to proste danie, którego podstawą jest kukurydziana tortilla. Do jego przyrządzenia nie potrzeba wybitnych umiejętności kulinarnych ani specjalnych składników. Wystarczą te ulubione, które zawsze są w lodówce.

Składniki:
 1 pierś z kurczaka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 słoiczek papryki chili marki Kühne
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 1 zielona papryka
 2 ząbki czosnku
 4 tortille kukurydziane
 1 butelka sosu Salsa marki Kühne
 Sól, pieprz do smaku
 Kolendra do dekoracji

Przygotowanie:
Paprykę umyj, wyczyść i pokrój na kawałki. Papryczkę chili pokrój w plasterki, a kurczaka w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć mięso, a po jego krótkim podsmażeniu dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Całość smaż przez 10 minut. Tortille posmaruj sosem Salsa i połóż na nich farsz. Zawiń i udekoruj kolendrą.

Krem z kukurydzy
Dla miłośników słodkich smaków. Dzięki swojej konsystencji jest sycący i doskonale sprawdzi się jako pożywne danie na obiad.

A to już wiesz?  Kasza jaglana na Dzień polskiej żywności

Składniki:
 2 puszki kukurydzy
 3 ziemniaki
 1 litr bulionu
 1 słoiczek papryki jalapeno marki Kühne
 Sól, pieprz do smaku
 200 g śmietany 18%
 50 g masła

Przygotowanie:
Odcedź kukurydzę i podduś ją na maśle. Obierz i pokrój ziemniaki. Kukurydzę zalej bulionem i dodaj ziemniaki. Gotuj do momentu, aż będą miękkie. Papryczkę jalapeno pokrój i dodaj do zupy. Całość zblenduj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę i udekoruj kilkoma ziarnami kukurydzy.

Pikantna salsa
Jest doskonałym dodatkiem do trotilli, quesadillas oraz innych dań, nie tylko meksykańskich. Uwaga -jest bardzo ostra! Jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj do niej mniejszą liczbę papryczek.

Składniki:
 1 słoiczek papryki jalapeno marki Kühne
 1 buteleczkę sosu Salsa marki Kühne
 1 puszkę pomidorów krojonych
 2 ząbki czosnku
 Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dowolną liczbę papryczek jalapeno (w zależności od poziomu ostrości jaki chcesz osiągnąć) pokrój w plasterki. Dodaj kilka łyżek sosu Salsa i puszkę krojonych pomidorów. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Smacznego!

Więcej informacji o Kühne
Firma Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

A to już wiesz?  Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy