Aktualności

PÄ…czki z serka homogenizowanego i mascarpone – koniecznie wypróbuj na TÅ‚usty Czwartek

PÄ…czki z serka homogenizowanego i mascarpone – koniecznie wypróbuj na TÅ‚usty Czwartek
Informacja prasowa Grajewo, 9 lutego 2021 PÄ…czki z serka homogenizowanego i mascarpone – koniecznie wypróbuj na TÅ‚usty Czwartek KarnawaÅ‚ w Polsce – oprócz taÅ„ców i

Informacja prasowa
Grajewo, 9 lutego 2021

PÄ…czki z serka homogenizowanego i mascarpone
– koniecznie wypróbuj na TÅ‚usty Czwartek

Karnawał w Polsce – oprócz tańców i hucznej zabawy – kojarzy się często z dobrym, wystawnym i sutym jedzeniem. W tym okresie nie szczędzimy sobie rozmaitych słodkości, które często i chętnie przyrządzamy sami. Finał karnawałowej fety przypada na Tłusty Czwartek. W ten dzień często licytujemy się kto zjadł więcej pączków czy faworków, próbując pobić swój ubiegłoroczny rekord. Zakup takich wypieków w cukierni, to droga na skróty, a świeże i pyszne pączki o niepowtarzalnym smaku można w krótkim czasie przygotować w domu.

Słodkie kuleczki inne niż wszystkie
Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają poświęcenia i spędzenia kilku godzin w kuchni, dlatego często lepszym wyborem wydaje się kupienie ich w cukierni. Pyszną alternatywą są dla nich małe pączkowe kuleczki z mascarpone, które nie wymagają wyrastania. Warto wypróbować ten przepis, zwłaszcza przy okazji Tłustego Czwartku. Gdy cała porcja rozejdzie się w mgnieniu oka, dorobisz kolejną w nie dłużej niż pół godziny!

PÄ…czki z mascarpone

Składniki:
• 250 g serka mascarpone Mlekpol
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 2 duże jajka
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 płaska łyżeczka wódki
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 łyżka cukru
• 700 ml oleju do smażenia

Przygotowanie: W misce umieszczamy serek mascarpone i jajka (ważne, by miaÅ‚y temperaturÄ™ pokojowÄ…) oraz mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptÄ™ soli oraz Å‚yżeczkÄ™ wódki. Ciasto dokÅ‚adnie mieszamy – powinno być lekko klejÄ…ce i bardzo gÄ™ste. W Å›rednim garnku rozgrzewamy olej, aż do temperatury okoÅ‚o 180 stopni. Sprawdzamy, czy olej jest wystarczajÄ…co gorÄ…cy poprzez wrzucenie na niego kawaÅ‚ka ciasta. JeÅ›li ciasto od razu wypÅ‚ynie i zacznie siÄ™ smażyć, to oznacza, że olej gotowy do rozpoczÄ™cia smażenia. DÅ‚onie natÅ‚uszczamy olejem i formujemy kulki o Å›rednicy okoÅ‚o 2-3 centymetrów i powoli kÅ‚adziemy na olej partiami. PÄ…czki smażymy okoÅ‚o 4-5 minut, pomagajÄ…c im siÄ™ obracać równomiernie. Usmażone pÄ…czki odsÄ…czamy z nadmiaru tÅ‚uszczu, umieszczajÄ…c je na papierowych rÄ™cznikach. NastÄ™pnie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do zjedzenia.

Leciutkie finger food
Co najlepiej sprawdzi się na karnawałowym stole? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed karnawałową imprezą, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Każdy z uczestników spotkania może sięgnąć po tę pyszną przekąskę, gdy tylko najdzie go ochota, bez obaw o niezdrowe dodatki, które często znajdują się w gotowych ciastach.

A to już wiesz?  Kobiety uważajÄ…, że w rolnictwie nadal sÄ… bariery na drodze do równoÅ›ci,

Mini pÄ…czki z serka homogenizowanego
Składniki:
• 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)
• 2 jajka
• 220 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• olej do głębokiego smażenia
• cukier puder do oprószenia pączków
• dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu

Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.

Więcej przepisów na pyszne słodkości znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy