Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Zapraszamy na obiad! Na dobry początek tatar, później krem z brokułów i stek z polędwiczki, a na deser sernik. Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Więcej smacznych propozycji na każdą okazję zawiera e-book opracowany przez organizatorów tego przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność.
Krem z brokułów z grzankami i pastą feta, Chłopski tatar Dziadunia, Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym oraz Sernik puszysty – to tylko 4 spośród aż 85 przepisów, które mieści książka kucharska programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF zawiera receptury na przystawki, zupy, dania główne oraz desery i napoje. Swoje propozycje zawarło w nim 23 producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Wyróżnienia przyznawane są wyłącznie artykułom żywnościowym posiadającym tzw. polski akcent, które otrzymają od specjalistów z branży spożywczej wysoką liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wszystkie produkty są sprawdzane indywidualnie podczas organizowanych co kwartał audytów. Najbliższa atestacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu.
E-book opracowany przez organizatorów programu „Doceń polskie” jest dostępny bezpłatnie pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Zachęcamy do korzystania z zawartych w nim przepisów i… zapraszamy na obiad!
I. Chłopski tatar Dziadunia
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com
Składniki:
– mięso wołowe na tatar (polędwica wołowa, może być także rostbef lub udziec)
– ogórki czosnkowo-koperkowe Ogródek Dziadunia
– Papryka konserwowa firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– cebula perłowa lub szalotka
– świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
– olej
– surowe żółtko (według upodobań)
Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy, a ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy je do mięsa wraz z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Za pomocą ringu formujemy tatar, następnie układamy go na talerzu, na wierzchu umieszczamy żółtko; danie można ozdobić kiełkami.
II. Krem z brokułów z grzankami i pastą feta
Składniki (2 porcje):
– 1 Brokuł Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– grzanki
– 0,5 op. sera feta
– 0,5 op. śmietany
– 1 l. wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Umytego brokuła kroimy na części, zagotowujemy z bulionem przez 10 min, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.
III. Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym
Składniki:
– 600 g polędwiczki wieprzowej
Składniki marynaty :
– 100 ml oleju
– 2 łyżki sosu sojowego
– 100 ml piwa
– 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
– sok z 0,5 cytryny
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku
– Sos czosnkowy firmy TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp.j. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
Przygotowanie:
Z polędwiczki wieprzowej usuwamy błonę, przecinamy na cztery części i formujemy steki, lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, po czym smarujemy nią steki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie po około 5 min z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowy TARSMAK.
IV. Sernik puszysty
Składniki:
– 1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 8 jajek
– 2 budynie
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 0,5 litra śmietanki kremowej
– sok z cytryny
Składniki ciasta (spodu):
– 3 żółtka (białka do masy serowej)
– 1,75 szklanki krupczatki
– 0,5 kostki masła
– 0,5 szklanki cukru
– łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.
* * *
Zdjęcia: materiały laureatów programu „Doceń polskie”
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl